Bursa Tarihi Köprüler – Irgandı Köprüsü
Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun en önemli geçiş noktalarından birisi Irgandı Köprüsü’dür. Gökdere üzerinde Yıldırım ilçesini Osmangazi ilçesine bağlayan, sıra gerdanlıklar gibi dizilen köprülerden en nitelikli ve en önemlisidir.
Irgandı Köprüsü h.846 /m.1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından yaptırılmıştır. Tarihi kaynaklarda üzerinde 31 dükkân ve bir mescit ile 2 adet depo(ahır) bulunduğu belirtilen köprü, 1855 depreminde büyük zarar görmüştür. 1922 yılında Yunanlıların şehri terketmesi sırasında ise bombalanarak tahrip edilmiştir. Köprünün 1442 de inşa edilen 31 adet dükkan ve 1 mescitten oluşan arasta yapısından, yaşanan yıkıcı deprem ve bombalamalar nedeniyle günümüze hiçbir şey kalmamıştır. Bu yıkıcı unsurlar dışında köprüye şehrin sahipleri tarafından yapılan beton ve asfalt kaplamalar ve de altyapı elemanlarıyla yıkıcı zararlar verilmiştir.
Nitelik açısından dünya üzerinde yer alan arastalı dört köprüden (İTALYA: Ponte Vecchio, Ponte Rialto, BULGARİSTAN: Osma Köprüsü, TÜRKİYE: Irgandı Köprüsü) birisi de Irgandı Köprüsü’dür.
2005 yılı başlarında köprünün daha fonksiyonel hale getirilmesi amacıyla belediyemiz tarafından yeniden işlevlendirme çalışmaları gündeme gelmiştir. Yapılan araştırma ve incelemeler, konusunda uzman kişiler ile yapılan istişareler neticesinde, köprünün işlevselliği ile ilgili sorunlar ortaya konulmuş, çözüm amaçlı raporlar çıkartılmıştır. Özellikle yerli ve yabancı ziyaretçi akışının sağlanması için TURSAB ve GÜMTOB ile yapılan istişare toplantısında oldukça faydalı sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Sonuçta köprünün kâr amacından uzak bir sanat köprüsü olması üzerinde birleşilmiştir. Bu çerçevede yapılan çalışmalar ile köprünün üzerinde hat, ebru, tezhib, minyatür, sedefkârlık, ahşap oymacılığı, nakkaşlık, geleneksel Türk el sanatları, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, Bursa-İznik yöresi çiniciliği, Bursa dağ yöresi kültürü, Bursa’ya özgü damak tadıyla sunulan mantı, sepet ve köfüncülük, Bursa üzerine oldukça değerli araştırmaların yer aldığı Bursa kitaplarının satış ve teşhirinin yapılacağı mekânlar hazırlanmıştır.
Irgandı Köprüsü yerli ve yabancı ziyaretçilerin kültürel değerlerimizi, Bursa yöresinin simgesel değerlerini gezip görebilecekleri bir mekan haline getirilmiştir. Turistlerin aynı zamanda kültürümüzün nasıl ortaya çıktığını bire bir görerek öğrenme fırsatı yakalayabi lecekl e r i mekanlar; dünyada özgün yapısı ile sayılı köprülerden birisi olan yapının hakettiği konuma gelmesini sağlayacak.
Köprünün tanıtımı ve daha işlevsel hale getirilmesi çerçevesinde köprü çevresi ile ilgili fizibilite çalışmaları yapılarak, bu anlamda gerekli girişimler ve düzenlemeler de tamamlanmıştır.
Transit araç geçişinin yaşandığı Yıldırım tarafından yapılacak bir cep otoparkı yardımıyla toplu olarak araçlarla gelen ziyaretçilerin kısa süre de olsa köprüyü ziyaret edebilmeleri sağlanacaktır. Osmangazi İlçesi tarafında ise öncelikle gelişigüzel araç parkının önüne geçilerek düzenli otoparkların oluşturulması amaçlanmaktadır.
Osmangazi Belediye Başkanlığı Santral Garaj Mah. Ulubatlı Hasan Bulvarı No:6 RK.: 16200 Osmangazi – BURSA Tel : +90.224 444 16 01 Fax: +90.224 270 70 63
www.osmangazi.bel.tr e-posta: osmangazi@osmangazi. bel .tr
İngilizce
Irdangı Bridge is one of the most important transition points of Bursa’s historic and cultural path. The bridge is one of the most important bridges of the highest quality that connect the districts of Yıldırım
Construction of Irgandı Bridge was ordered by Tradesman Muslihiddirı, son of Pir Ali, in 1442 (Gregorian calendar) / 846 (Müslim calendar). Reported by historical sources to consist of 31 shops, one mosque and 2 vvarehouses (barns), the bridge incurred great damage during the 1855 earthquake. During the retreat of Greek forces from the city in 1922 the bridge was damaged by bombing. Of the commercial structure of the bridge built in 1442 consistingof31 shops and 1 mosque, nothing remains today due to the devastating earthquake and the bombings. Apart from these devastating incidents, concrete and asphalt layers laid by the city administration as well as
İn terms of characteristics, Irgandı Bridge is one of the föur bridges in the world with historic commercial shop infrastructure, the other three being Ponte Vecchio and Ponte Rialto in Italy and Osma Bridge in Bulgari in the beginning of2005, our municipality discussed restoration vvorks to add functionality to the bridge. As a result of surveys and research conducted and consulting with experts in their respective subjects issues have been listed concerning functionality of the bridge, leading to production of reports for solution. Especially positive results have been obtained from consultation meetings with the Turkish Association of Travel Agencies (TÜRSAB) and Association of Touristic Hotel Operators of Southern Marmara (GÜMTOB), aiming at providing foreign and domestic visitor circulation.
Irgandı Bridge has been turned into a spot vvhere local and foreign tourists could grasp our cultural values and symbolic values of the Bursa region. At the same time, places vvhere tourists wi11 have the opportunity of see and learn how our culture emerged will ensure that the bridge, with its specific structure, takes its rightful place among the few bridges in thevvorld.
İn the f ramevvork of activities aimed at promoting the bridge and increasing its functionality, feasibility surveys have been conducted related with the surroundings of the bridge and ali necessary activities and arrangements for that purpose have been completed
A parking place to be constructed nearby on the side of district Yıldırım, vvhere cars frequently pass by, will let visitors arriving by car see the bridge in a short time. İt is also our objective to construct a regular parking place on the side of district Osmangazi, vvhere irregular car parking should be prevented.
The post Irgandı Köprüsü appeared first on 3D Bursa.